VISJOURNAAL #5 > Verkoop Hollandse Nieuwe start op 16 juni!

HOOFDSPONSORS VANAF DE ZIJLIJN

In samenwerking met Vishandel de Klok uit Voorhout brengen wij tot en met 16 juni een wekelijks VISJOURNAAL, in dit journaal brengen wij leuke nieuwtjes en feiten over vis en ”vieren” we dat er op 16 juni weer Hollandse Nieuwe te koop is. (mits het vetpercentage minimaal 16% is).

Verkoop start 100% op woensdag 16 juni! 
We hebben zojuist te horen gekregen dat het vetpercentage van de haring 18% is en dus goed genoeg voor de verkoop! De verkoop gaat van start op woensdag 16 juni en bij Vishandel de Klok gaat deze €2,20 kosten!

Factsheet over de haring
Volgende week woensdag is het zover, dan start de verkoop van de Hollandse Nieuwe, deze week wat factsheets over de haring.

ALGEMEEN
De haring (Clupea harengus) is een slanke, vrij kleine vis met één korte vin op de diepblauwe rug. De graten van de haring zijn zacht. Ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht kan uit vet bestaan. Na twee tot drie jaar is de haring volwassen en ongeveer twintig centimeter lang. Een haring kan wel 56 centimeter lang worden. Noordzeeharing wordt acht tot tien jaar oud.

VOORTPLANTING
Afhankelijk van het voedselaanbod en de watertemperatuur duurt het twee tot drie jaar voordat haring kan paaien. In augustus, september en oktober vormt zich hom bij de mannetjes en kuit bij de vrouwtjes. In december zijn hom en kuit voldoende gerijpt en worden ze afgezet. De bevruchting van de eitjes gaat buiten de vissen om in zee. Een vrouwtjesharing kan meer dan honderdduizend eitjes produceren, die allemaal worden bevrucht. Het produceren van hom en kuit vergt veel van de vis en gaat ten koste van het vetgehalte. Na het paaien is de vis in de winterperiode erg mager en moet hij weer op krachten komen. In het voorjaar raakt het vetgehalte door het toenemende voedselaanbod geleidelijk weer op peil, zodat rond eind mei de visserij op vette maatjes weer kan beginnen.

Wil je nog meer facsheets weten van de haring? deze zijn hier te vinden.

Het visrecept van deze week is Hollandse garnalen met smaken van lente-ui, het complete menu is hier te vinden.

RUBRIEK SPONSORS


TOTAAL OVERZICHT SPONSORS

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*