Niet varen op Leidse grachten

De komende dagen wordt het flink koud. Om de Leidse grachten zo mooi mogelijk te laten bevriezen en mensen straks de gelegenheid te geven om te genieten van het schaatsen van een rondje door de binnenstad, stelt de gemeente Leiden vanaf dinsdag 9 februari 2021 een vaarverbod in voor een deel van de binnenstad.

Burgemeester Henri Lenferink: “Het lijkt er op dat de ijzers uit het vet kunnen. Om te zorgen dat het niet te druk wordt op het ijs, vinden we het belangrijk dat er genoeg ruimte is om te schaatsen. Daarom hebben we voor een deel van de binnenstad een vaarverbod ingesteld. Dat maakt de kans op mooi en veel ijs zo groot mogelijk. En hoe meer grachten bevroren zijn, hoe meer mensen kunnen genieten van het winterse weer en zich aan de afstands-maatregelen kunnen houden.”

Met het afsluiten van de route is het straks mogelijk om een rondje door de Leidse binnenstad te schaatsen. Het rondje gaat van de Rijn- en Schiekade, Schelpenkade/Vliet, Zoeterwoudsesingel, Witte Singel, Groenhazengracht, Rapenburg, Zijlsingel, Havenkade, Oude Rijn, Herengracht, Nieuwe Rijn, Stille Rijn, Apothekersdijk, Galgewater, Rijn- en Schiekade. Het vaarverbod geldt voor het hele gebied zolang de vorst aanhoudt. In die periode is het niet toegestaan om deze wateren te bevaren.

Vanaf het moment dat er 12 centimeter ijs ligt, wordt het rondje voor schaatsrijders vrijgegeven door de Leidse ijsmeester.

Het warme koelwater van de energiecentrale wordt omgeleid, zodat dit niet richting de binnenstad kan stromen. Tussen de Valkburg en de Nieuwe Mare worden schotten in het water geplaatst zodat het water via de Haarlemmertrekvaart wordt afgevoerd.

Corona en ijspret
Genieten van het natuurijs kan binnen de corona-maatregelen. Ook op het ijs geldt: houd afstand en niet meer dan 2 personen bij elkaar, tenzij het mensen van hetzelfde huishouden betreft. Kinderen tot en met 17 jaar kunnen samen schaatsen en hoeven dan geen afstand tot elkaar te houden. Voor meer informatie kijk op de website van de rijksoverheid.

Bron: Gemeente Leiden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*