Koninklijke onderscheiding voor Theo van Seggelen

HOOFDSPONSORS VANAF DE ZIJLIJN

Op maandag 14 december heeft oud-voetballer en vakbondsman Theo van Seggelen uit handen van de Leidse locoburgemeester Paul Dirkse een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Theo van Seggelen kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van de viering van zijn afscheid als secretaris-generaal van de internationale spelersvakbond FIFPRO eerder dit jaar. Het grotendeels digitale afscheid vond plaats in het kantoor van FIFPRO in Hoofddorp. De Leidenaar werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Theo van Seggelen (1954) heeft een lange carrière in de voetbalwereld achter de rug. Als speler speelde hij niet onverdienstelijk bij onder andere UVS (Leiden), Telstar (Velsen) en AFC (Amsterdam). Voor het Nederlands studentenelftal speelde hij circa 40 interlands, en nam hij deel aan de Universiade van 1979 in Mexico. Naast zijn voetbalcarrière studeerde hij Nederlands Recht en Notarieel Recht in Leiden.

Als meester in de rechten ging hij als vanzelfsprekend de belangen behartigen van de spelers van zijn toenmalige club Telstar in de Spelersraad. Zo kwam hij in aanraking met de vakbond voor profvoetballers VVCS (Vereniging van Contractspelers) en nam hij zitting in het bestuur. In 1993 werd hij bezoldigd voorzitter van de vakbond. Van Seggelen ontwikkelde zich tot de absolute en veelal enige aanjager van betere sociale omstandigheden en arbeidsvoorzieningen voor spelers in binnen- en buitenland. De wereldwijde harmonisatie van arbeidsomstandigheden en contracten komt volledig op zijn naam. Hij bestreed de verderfelijke handel in (minderjarige) spelers door te pleiten voor meer transparantie en de invoering van strengere regels.

In 2005 werd Theo van Seggelen secretaris-generaal van FIFPRO (Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels). Onder zijn leiding groeide deze uit van 11 naar ruim 60 vakbonden wereldwijd en werd deze de stem van meer dan 65.000 spelers. FIFPRO ontwikkelde zich tot een toonaangevende spelersvakbond, die door FIFA, UEFA en de Europese Commissie is erkend als enige mondiale vertegenwoordiger van profvoetballers. Dankzij Theo van Seggelen is FIFPRO nu een onafhankelijke organisatie met als enige oogmerk het waarborgen van het welzijn van de spelers.

Theo van Seggelen was tevens een van dé mannen achter het Bosman-arrest waarbij spelers transfervrij zijn na afloop van hun contract.

Theo van Seggelen maakte ook 18 jaar lang deel uit van het bestuur van de Stichting Contractspelersfonds KNVB (CFK). Het CFK is een beleggingsinstelling die de unieke overbruggingsregeling uitvoert voor beroepsvoetballers en -wielrenners in Nederland. Deze regeling heeft als doel de speler/renner na zijn professionele sportcarrière een financiële basis te bieden waardoor hij zich (beter) kan richten op zijn nieuwe loopbaan. Hij was voorzitter van het bestuur en later langere tijd lid van de Raad van Toezicht.

Theo van Seggelen heeft zijn hele werkzame leven op indrukwekkende wijze de belangen van voetballers behartigd. Zowel nationaal als internationaal wordt hij alom geprezen voor zijn strijd tegen corruptie, mensenhandel en uitbuiting. Op 1 januari van dit jaar droeg hij zijn functie over. Vanwege de coronapandemie vond zijn afscheid als secretaris-generaal plaats op 14 december.

Hij is nog steeds werkzaam bij FIFPRO als Statutair Directeur.

Bron: Gemeente Leiden

RUBRIEK SPONSORS


TOTAAL OVERZICHT SPONSORS

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*